spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Terima kasih PM, usaha pulihkan ekonomi rakyat dihargai – PPIM

- Advertisement -spot_img

KUALA LUMPUR : Syukur Alhamdulillah, terima kasih Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri atas pengumuman membenarkan pengeluaran khas Kumpulan Wang Simpanan Wang Pekerja (KWSP) sebanyak RM10,000.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan berkata demikian sejurus pengumuman yang dibuat Ismail Sabri pada Sidang Media Khas Perdana Menteri, secara langsung di Facebooknya, petang tadi.

“Walaupun KWSP sebelum ini memberi kenyataan menolak tuntutan rakyat namun
syukur kepada Allah yang bukakan hati pemimpin untuk mendengar rintihan kami, terima kasih atas keprihatinan PM terhadap rakyat.

“Pengeluaran KWSP ini diharap mampu memulihkan ekonomi rakyat, ringankan beban rakyat.

“Sejak berbulan lalu PPIM bersama rakyat mengetengahkan suara-suara yang tidak berdaya ini untuk didengari, syukur usaha kita dinilai dan diterima, yang paling penting penerimaan dari Yang Maha Esa. Mari kita sama-sama sujud syukur atas berita baik ini,” katanya dalam nada sebak kepada Wacanakini.com.

Berita baik itu juga memberi nafas lega kepada netizen yang amat memerlukan bantuan kewangan dalam keadaan terdesak bagi meneruskan kelangsungan hidup dan memudahkan urusan mereka.

Perdana Menteri menerusi Facebooknya, berkata kerajaan mendengar, mengkaji dan meneliti permintaan daripada semua pihak untuk mengeluarkan caruman KWSP.

Beliau dipetik berkata, berdasarkan dapatan kajian dan penelitian secara menyeluruh dalam fasa pemulihan selepas pandemik ini, ada dalam kalangan Keluarga Malaysia yang masih terkesan dari segi ekonomi, hilang pendapatan dan sedang membina semula kehidupan.

Ia merupakan keputusan yang sukar kerana ia melibatkan simpanan hari tua rakyat dan pengeluaran khas ini adalah jalan tengah dalam mengimbangi antara keperluan mendesak hari ini dan simpanan masa hadapan.

Kerajaan sebelum ini membenarkan pengeluaran caruman KWSP melalui tiga skim iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra, berjumlah RM101 bilion, membabitkan 7.34 juta pencarum sejak pandemik COVID-19 melanda negara dua tahun lalu.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases