spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sichma diberi surat tunjuk sebab, kelulusan sembelihan sarikat diiktiraf halal Msia’ di Australia digantung

- Advertisement -spot_img

Oleh Fhatihah Zakinan

PUTRAJAYA: Badan pensijilan halal bertanggungjawab ke atas loji sembelihan, Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australia Inc (Sichma) diberi surat tunjuk sebab berhubung dakwaan penyembelihan tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) halal Malaysia.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dalam satu kenyataan berkata, selain akan diberi surat tunjuk sebab, Sichma turut berdepan pembatalan status badan pensijilan halal diiktiraf JAKIM jika dakwaan itu didapati benar.

Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Hakimah Mohd Yusoff, berkata pihaknya turut menggantung kelulusan sembelihan syarikat diiktiraf halal Malaysia di Australia, Thomas Foods International, serta-merta.

Katanya, keputusan itu dibuat sehingga hasil siasatan menyeluruh diperoleh.

Ia susulan sidang khas antara Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), JAKIM dan pihak berkuasa Australia iaitu ‘Department of Agriculture, Water and the Environment’ (DAWE) pada 13 Mei 2022.

“JAKIM telah menjalankan siasatan ke atas loji sembelihan berkenaan dan mengadakan beberapa siri perbincangan dengan pihak berkuasa Australia.

“JAKIM, juga telah mengatur pertemuan dengan Pertubuhan Kemasyarakatan Rakyat Malaysia (Pekemas) dalam masa terdekat bagi mendapatkan maklumat lanjut,” katanya dalam kenyataan bersama antara Jakim dan JPV, semalam.

Ia berhubung dakwaan pelanggaran prosedur penyembelihan halal sebuah syarikat yang diiktiraf halal oleh Malaysia di Australia, di sini.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Pekemas dan Sahabat 99, dilaporkan mendedahkan pembongkaran penyembelihan oleh sebuah syarikat di Australia, dengan kelulusan Badan Induk Halal JAKIM membabitkan perlanggaran SOP berdasarkan bukti video, gambar serta diperkukuhkan saksi yang juga pekerja sembelihan di syarikat itu.

Sementara it, Hakimah menegaskan JAKIM dan JPV memandang serius dakwaan itu berkata prosedur pengiktirafan loji pemprosesan luar negara oleh kerajaan Malaysia perlu melalui prosedur ketat dan terperinci sebelum melalui proses pembentangan serta penilaian sebanyak empat kali untuk diluluskan.

“Hal ini kerana proses pengiktirafan loji sembelihan dan loji pemprosesan luar negara dijalankan pengauditan secara sistematik oleh pegawai terlatih JPV dan JAKIM berdasarkan beberapa piawaian yang telah ditetapkan untuk kualiti dan keselamatan produk,” katanya.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases