spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

PERKEMAS, PPIM dedah dalang kartel daging

- Advertisement -spot_img

Oleh Tun Puteh Wanti

KUALA LUMPUR : Pertubuhan Kemasyarakatan Rakyat (PERKEMAS) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mendedahkan dalang disebalik isu pengedaran dan penyembelihan daging tidak patuh syariah dalam pasaran.

Presiden Pertubuhan Kemasyarakatan Rakyat (PERKEMAS) Faizan Mohd Nor mendedahkan ada pegawai atasan jabatan yang menjaga hal ehwal agama dipercayai terbabit dalam isu kartel ini berdasarkan bukti-bukti yang diperolehi pihaknya.

“Kami ada menjalankan siasatan dan mendapati rangkaian kartel pembekalan daging halal berpusat di Australia ke Malaysia oleh pihak yang sama.

“Saksi turut mendakwa pihak penyelia yang datang melawat ke pusat penyembelihan Thomas Food Industries Lobethal Australia (TFI) adalah dari Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australian Inc (SICHMA) Australia bukan dari Malaysia, selepas bukti penyembelihan tak halal didedahkan.

“Malah saksi diugut diancam keselamatannya selepas pendedahan dibuat. Kenapa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) tidak hantar auditor dari Malaysia? Kenapa hanya bergantung laporannya dari pihak yang disyaki membekalkan daging tidak halal ke negara ini? Kenapa tidak gantung sahaja SICHMA sementara siasatan selesai?” katanya pada sidang media di ibu negara di sini hari ini.

Baru- baru ini seorang saksi kepada perlakuan penyiksaan binatang oleh TFI diiktiraf JAKIM sebelum ia disembelih, mendakwa dia diugut, ditekan dan diberhentikan kerja selepas pendedahan itu.

JAKIM sebelum ini telah mengiktiraf SICHMA sebagai badan pensijilan halal luar negara yang memantau perlaksanaan TFI dalam menyembelih dan mengedar daging halal ke Malaysia.

Lelaki berbangsa Australia itu turut mendedahkan video miliknya yang menunjukkan keadaan pusat pengendalian penyembelihan yang tidak patuh syariat Islam dan ada binatang yang lemas dalam limpahan darah sebelum ia disembelih.

Beliau mendakwa pernah bertugas sebagai penyembelih di badan itu muncul di sidang media dengan memakai topeng muka.

Turut hadir pada sidang media itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan yang turut yakin terdapat unsur-unsur jelas perlanggaran protokol penyembelihan sebagaimana telah digariskan oleh SOP halal JAKIM.

Terdahulu, JAKIM dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) menggantung kelulusan yang diberikan kepada loji sembelihan TFI Australia berkuat kuasa serta-merta.

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Hakimah Mohd Yusoff dan Ketua Pengarah JPV, Datuk Dr Mohd Norlizam Mohd Noor dalam satu kenyataan bersama berkata, penggantungan itu berkuat kuasa sehingga satu hasil siasatan menyeluruh diperolehi.

Kenyataan itu berkata, ia susulan kes dakwaan pelanggaran prosedur penyembelihan halal oleh loji sembelihan itu bagi mengeksport daging halal ke Malaysia.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases