spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Pecahkan monopoli dedak ayam, siasat dalang kartel – Toqqi

- Advertisement -spot_img

Oleh Tun Puteh Wanti

KUALA LUMPUR : Kerajaan perlu membuka pasaran dedak ayam kepada orang ramai bagi memecahkan monopoli kartel yang selama ini mengawal harga ayam.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan @Toqqi berkata, buka ruang seluas-luasnya kepada pengusaha tempatan untuk membekalkan makanan ayam.

Katanya, ketika ini hanya pihak tertentu sahaja yang menjual dedak ayam menyebabkan wujud kartel dan mereka sebagai penentu turun naik kos.

“Ramai pengusaha ayam tertekan kerana harga dedak ayam naik lebih 100 peratus menyebabkan mereka tidak memiliki pilihan selain menaikkan harga.

“Ramai pengusaha dedak ayam yang mahu menjualnya dalam skala besar tetapi birokrasi yang ditetapkan kerajaan menyebabkan hanya beberapa pihak terpilih sahaja yang dibenarkan menjual dedak.

“Kita buat KLCC tinggi-tinggi tetapi lupa buat ladang ayam, ladang lembu, dedak makanan itu punca yang kita sedang alami ketika ini.

“Perlu ada kajian, siasatan untuk tangani segera isu ini, peliklah harga ayam di Turki RM5 seekor bukan sekilogram,” atanya ketika ditemui pada Rumah Terbuka Aidilifitri Parti Berjasa, di Hotel Tamu di sini hari ini

Turut hadir Presiden Parti Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia, Ustaz Zamani Ibrahim, Timbalan Presiden Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG), Datuk Marzuki Yahya dan Bekas Pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor.

Dalam pada itu, Pengasas Akademi BigBoys, Rizwan Ramalan juga mencadangkan kerajaan lepaskan kawalan harga dan membiarkan pasaran ayam diniagakan secara terbuka.

“Biarkan harga ayam ditentukan pasaran di mana harga akan naik turun mengikut teori permintaan dan penawaran.

“Keadaan boleh timbulkan rasa panik awam dan huru hara ekoran kenaikan harga barang kini haruslah segera diatasi katanya.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri berikutan pengumumannya untuk menghapuskan permit import bahan berasaskan makanan baru-baru ini dan berkata ianya adalah satu inisiatif yang baik .

“Saya cadangkan kerajaan ambil short-term action untuk catu pembelian sebelum krisis ini menjadi semakin teruk dan parah.

“Langkah seterusnya adalah perancangan jangka panjang untuk membangun sektor pertanian yang berkaitan dengan input pengeluaran makanan,” katanya.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases