spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

IOJ rai satu Syawal bersama gelandangan KL

- Advertisement -spot_img

Oleh Tun Puteh Wanti

KUALA LUMPUR : Saat umat Islam sedang bergembira bersama keluarga dan kenalan pada pagi Syawal, tanpa kita sedar ada segelintir yang sedang berduka, mengenang diri tidak diingati.

Ada anak perantauan yang beribu batu jauh dari kampung halaman, ada yang menahan rindu dan harapan di sebalik tirai penjara manakala ada yang tiada rumah, tiada keluarga yang digelar gelandangan.

Mereka yang kurang bernasib baik juga perlu diingati sebagai rakyat negara ini, samada besar atau kecil sumbangan mereka tetap bermakna.

Syawal pertama tahun ini penulis berpeluang untuk bersama Institut Onn Jaafar menerusi program Jom Raya meraikan 40 penghuni Anjung Kembara Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur.

Sejurus takbir raya berakhir, para penghuni di jemput merasai juadah Raya seperti nasi impit, kuah kacang, bihun goreng dan kek coklat.

Pengarah IOJ, Charles Mohan berkata, selepas dua tahun berada di fasa pandemik dengan SOP tidak boleh menerima kunjungan, pusat ini kembali ceria meraikan 1 Syawal.

.Pengarah IOJ, Charles Mohan

“Tahun ini lebih bermakna, para sukarelawan IOJ boleh meraikan bersama gelandangan.

“Usaha Kementerian Wilayah Persekutuan dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur mewujudkan pusat transit ini amat baik, bukan tempat berlindung sementara tetapi juga mampu membantu gelandangan agar tidak terjebak dengan kegiatan negatif yang lain.

“Mereka di sini dididik dengan nilai hidup dan moral agar satu hari nanti mereka mampu berdikari dan mendapat kerja untuk keluar dari kemiskinan,” katanya kepada Wacanakini.com.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia dan One Academy tiba seawal jam 8 pagi untuk menghias dan mengatur semua juadah Aidilfitri yang kemudiannya diagihkan kepada tetamu di sini.

Wakil One Academy, Sivadharmi berkata beliau membawa beberapa pelajar untuk meraikan bersama gelandangan agar mereka belajar sesuatu yang mulia untuk masyarakat.

“Kita dedahkan suasana ini bersama pelajar supaya terbit rasa insaf di jiwa mereka menyedari erti dan tujuan hidup untuk memberi manfaat kepada yang lain,” katanya.

Pelajar dari One Academy bersama Institut Onn Jaafar meraikan bersama gelandangan di Pusat Transit Gelandangan KL.
- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases