spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sikap pengguna perlu diubah, bukan haram kapcai – Zahid

- Advertisement -spot_img

PASARAN motosikal negara akan terjejas sekiranya kerajaan mengambil langkah mengharamkan penjualan motorsikal jenis kapcai berprestasi tinggi.

Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau percaya tindakan itu akan memberi kesan buruk kepada pasaran motosikal negara yang baharu mahu bernafas semula.

Menurutnya, kesannya akan melibatkan mereka yang terbabit secara langsung dalam industri berkenaan daripada pengedar, penjual sehingga kepada pekerja.

Malah, katanya, sektor berkaitan termasuk perniagaan alat ganti dan bengkel membaiki motosikal akan turut akan terkena tempiasnya.

“Pasaran motosikal di Malaysia dilaporkan antara yang tertinggi di Asean, malah antara yang tertinggi di dunia sebelum pandemik melanda.

“Dianggarkan 11 juta penduduk Malaysia menggunakan ‘kapcai’ untuk kegiatan harian termasuk ke tempat kerja atau urusan-urusan lain.

“Antara faktor termasuk belum mampu memiliki kereta atau membeli lebih daripada sebuah kereta, maka sama ada suami atau isteri perlu menggunakan motosikal.

“Selain itu terdapat juga faktor mahu menjimatkan kos pengangkutan, mengelak terperangkap kesesakan lalu lintas dan kesukaran mendapat parkir,” katanya dalam hantaran di Facebook miliknya, hari ini.

Ahmad Zahid menambah, kapcai juga menjadi pilihan pelajar institusi pengajian tinggi kerana tidak semua ibu bapa mampu membelikan kereta untuk anak ke kuliah atau kelas.

“Kita pernah mendengar tentang kapcai’ walaupun speed-cut (batasan halaju) 110 km/j masih boleh diubah suai untuk ditambah kelajuan.

“Kerana itu juga kita pernah dengar tentang ‘kapcai’ boleh mencecah kelajuan sehingga 180 km/j untuk tujuan lumba haram.

“Ini bermaksud walaupun ‘kapcai’ berprestasi tinggi diharamkan, masalah sebenar iaitu kelajuan yang tidak selamat akan terus berlaku,” katanya.

Justeru, Ahmad Zahid berkata, aspek paling penting dalam menangani isu kemalangan jalan raya membabitkan penunggang motosikal adalah berhubung sikap pengguna jalan raya.

“Tentang usaha memperkasa kesedaran mereka terhadap kepentingan mematuhi undang-undang dan mengutamakan keselamatan ketika menunggang motosikal.

“Menanam elemen prihatin dan saling mengambil berat dalam kalangan pengguna jalan raya bagi mengatasi tingkah laku pentingkan diri.

“Begitu juga dengan aspek penguatkuasaan peraturan jalan raya dan peranan keluarga bagi membendung remaja daripada terlibat dalam aktiviti lumba haram,” katanya.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, beliau tidak mahu cadangan itu umpama kiasan ‘marahkan nyamuk, kelambu dibakar’.

Katanya, beliau tidak memperkecilkan cadangan tersebut namun percaya beberapa perkara wajarlah diperhalusi terlebih dahulu.

Katanya, walau apa jua prestasi motosikal jika ditunggang dengan cermat, berhemah serta mematuhi peraturan jalan raya kebarangkalian selamat adalah tinggi.

“Kecuali berlaku faktor-faktor luar jangka seperti disebabkan oleh kecuaian pemandu kenderaan lain, kerosakan pada motosikal atau permukaan jalan tidak selamat,” katanya.

Terdahulu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani menyarankan motosikal kapcai berprestasi tinggi diharamkan penjualan dan penggunaan di jalan raya. – END

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases