spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Peluang cerah jumpa tiga lagi penyelam dalam keadaan selamat

- Advertisement -spot_img

Oleh Nurman Nasyriq

MERSING – Tiga lagi penyelam warga Eropah yang masih hilang selepas menyelam di Pulau Tokong Sanggol, di sini diyakini berpeluang untuk ditemukan dalam keadaan selamat walaupun lebih 24 jam mereka dihanyutkan.

Ia berdasarkan pengalaman serta kelengkapan menyelam yang digunakan mereka, ekoran jurulatih selaman yang ditemukan selamat tengah hari tadi.

Malah, Ketua Polis Daerah Mersing, Superintenden Cyril Edward Nuing berkata, keterangan mangsa yang ditemukan turut memberitahu, ketiga-tiga mangsa lain juga berjaya timbul dan berada di permukaan laut.

Katanya, siasatan awal ke atas mangsa yang selamat, Kristin Grodem, 35, mendapati semua penyelam hanyut dibawa arus kuat ketika kejadian.

“Keempat-empat penyelam sedang menyelam di dasar laut selama 45 minit, kemudian naik ke permukaan dan selepas itu membuat selaman kedua sebelum naik kembali selepas 20 minit.

“Mereka ada berinteraksi selepas timbul kali kedua dan cuba memanggil tekong bot, tetapi tidak dengar kerana telah dihanyutkan lebih kurang 500 meter dari lokasi bot berada dan disebabkan arus yang sangat kuat, mereka terpisah dan hanyut,” katanya ketika ditemui semalam

Menurutnya, Kristine memaklumkan, dia terpisah dan dihanyutkan sehingga ke Pulau Yu dan cuba mendapatkan bantuan bagi menyelamatkan tiga pelajarnya, namun tidak dapat meneruskan renangan kerana faktor arus.

“Ketika berpatah balik ke lokasi mendapati semua pelajarnya tiada dan jurulatih itu terapung di atas permukaan laut dengan kelengkapan menyelam daripada jam 12 tengah hari semalam sebelum diselamatkan bot yang melalui kawasan itu,” katanya.

Superintenden Cyril Edward Nuing.

Cyril Edward berkata, ketiga-tiga mangsa berkenaan juga mempunyai lesen selaman dan sedang mengikuti kursus ‘Advance Open Water’ ketika kejadian selain mempunyai pengalaman menyelam lebih 50 kali.

Sementara itu, Pegawai Daerah Mersing, Mohamed Shakib Ali berkata, aktiviti selam skuba serta snorkeling di perairan sekitar daerah Mersing dihentikan buat sementara waktu berkuat kuasa serta-merta dan tindakan tegas akan diambil sekiranya terdapat pihak yang melanggar arahan tersebut.

“Dimaklumkan kepada semua pengusaha resort, chalet, pengusaha-pengusaha bot pelancong, pengusaha-pengusaha bot ‘island hopping’ dan pusat selam skuba bahawa diminta menghentikan sebarang aktiviti selam skuba atau snorkeling di perairan daerah Mersing berkuat kuasa serta-merta.

“Tindakan tegas akan diambil sekiranya didapati melanggar arahan yang dikeluarkan. Pihak berkuasa juga akan mengadakan pemantauan,” katanya.

Pemberhentian aktiviti itu dikeluarkan susulan terdapat kejadian empat penyelam warga asing hilang ketika melakukan latihan menyelam skuba di Pulau Tokong Sanggol, di sini tengah hari, semalam.

Penyelam yang hilang merupakan seorang lelaki warga Britain, Adrian Peter, 46 dan anaknya warga Belanda, Nathan Renze, 14 dan dua lagi penyelam yang merupakan seorang wanita Perancis, Alexia Alexandra, 18 dan Kristine, 35, dari Norway.

Bagaimanapun Kristine yang merupakan jurulatih selaman berjaya dijumpai dalam keadaan selamat dan dibawa ke Stadium Mersing dengan menggunakan pesawat udara Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) tengah hari semalam.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases