spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Kecoh terlibat 1MDB, akhirnya Rohana mahu pulangkan duit semula

- Advertisement -spot_img

Mohd Nor Wahid

DATUK Rohana Rozhan yang dikaitkan mempunyai hubungan dengan bekas pegawai bank Goldman Sachs Group Inc. Tim Leissner secara dasarnya berse­tuju menyerahkan semula wang AS$10 yang diberikan kepadanya.

Berita ini disahkan oleh sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dipetik Utusan Malaysia.

SPRM juga berkata, pihaknya kini giat mendapatkan wang tersebut selepas bekas Ketua Pegawai Eksekutif Astro Malaysia Holdings Berhad itu bersetuju menyerahkan aset dimilikinya daripada Leissner yang menggunakan dana 1Malaysia Deve­lopment Ber­had (1MDB).

“Proses mendapatkan aset-aset berkenaan giat dilakukan SPRM ketika ini,” kata sumber itu dipetik Utusan Malaysia.

Leissner yang menjadi saksi pendakwa memberitahu mah­kamah di New York dia memberi Rohana AS$10 juta yang mana bekas pegawai tertinggi Astro itu membeli sebuah rumah bernilai AS$7 juta di Montpelier Street, London.

Siasatan terhadap 1MDB yang dianggap skandal kewa­ngan terbesar di dunia me­nyaksikan berbilion dolar dana agensi itu dicuri pelbagai pihak.

Keterangan Leissner dalam perbicaraan kes bekas pe­gawai bank Goldman Sachs, Roger Ng berkaitan 1MDB di Amerika Syarikat (AS) mendorong SPRM mengambil ke­terangan daripada Rohana, Februari la­lu.

Rohana sebelum ini menyatakan kesediaan untuk membantu pihak berkuasa dan SPRM dalam siasatan kes itu.

Terdahulu, perbicaraan kes 1MDB di AS bertukar sensa­si selepas Leissner dalam ke­terangannya memberitahu dia mempu­nyai hubungan dengan Ro­hana.

Memetik laporan Bloom­berg, ketika ditanya oleh pendakwa, Drew Rolle mengenai hubungan berkenaan, Leissner memetik beberapa nama termasuk Rohana, menjelaskan bahawa hubungan itu sudah berlanjutan sejak 2003 hingga 2013.

Leissner mengaku bersalah pada 2018 kerana terlibat dalam pelanggaran undang-undang antirasuah Amerika Sya­rikat dan konspirasi pengubahan wang.

Pertuduhan terhadapnya tu­rut merangkumi penjualan bon berkaitan 1MDB bernilai kira-kira AS$6.5 bilion (RM27.2 bilion), yang diuruskan dengan bantuan Goldman Sachs pada 2012 dan 2013.

Pendakwa raya berkata, AS$4.5 bilion (RM18.8 bilion) daripadanya digelapkan pegawai bank itu dan rakan sekutu mereka, dalam salah satu skandal terbesar dalam sejarah Wall Street.

Goldman Sachs pada 2020, bersetuju membayar denda AS$3 bilion (RM12.5 bilion) dan anak syarikatnya di Malaysia mengaku bersalah di mahkamah AS.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases