spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Empat penyelam warga asing termasuk dua remaja hilang

- Advertisement -spot_img

Oleh Nurman Nasyriq

MERSING – Empat warga asing dikhuatiri hilang ketika melakukan aktiviti selaman di Pulau Tokong Sanggol, di sini kira-kira jam 12 tengah hari semalam.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, kesemua mangsa terdiri daripada dua warga Britain, masing-masing seorang rakyat Perancis dan Norway.

Beliau berkata, dua lelaki warga Britain itu berumur 14 dan 46 tahun, seorang wanita warga Perancis pula berumur 18 tahun dan seorang wanita Norway berusia 35 tahun.

“Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Johor Bahru menerima maklumat melalui Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) Putrajaya pada jam 2.35 petang mengenai kejadian itu.

“Keempat-empat penyelam warga asing itu dipercayai tidak timbul selepas melakukan latihan selaman kira-kira jam 12 tengah hari tadi.

“Laporan kehilangan penyelam tersebut dibuat oleh tekong bot yang membawa mereka,” katanya.

Susulan itu, Nurul Hizam berkata, Op Carilamat telah diaktifkan pada jam 2.45 petang dengan melibatkan aset daripada Maritim Malaysia, Pasukan Polis Marin dan Jabatan Perikanan Malaysia. 

Beliau berkata, keluasan pencarian dianggarkan seluas 21.45 batu nautika persegi setakat ini.

Sehingga kini masih tiada sebarang penemuan termasuk mangsa berhampiran kawasan mereka menyelam.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases