spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Syukur tangguh roboh, terima kasih DBKL

- Advertisement -spot_img

PANTAI DALAM – Pengusaha Restoran Anis Puteri, Rozita Mohamad, 53, meluahkan rasa syukur atas pertimbangan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana menangguhkan roboh benteng halang hakisan bersebelahan Taman Pantai Dalam selama dua minggu.

Operasi roboh dijadualkan hari ini namun ditangguhkan selepas Pengerusi Persatuan Penduduk Flat Taman Pantai Dalam menyerahkan surat aku janji membenarkan DBKL merobohkan tembok jjka gagal buat rayuan dalam tempoh 14 hari.

Beliau berkata, benteng itu dibina atas tanah Pejabat Tanah Galian bersebelahan tanah pemaju Atrium berikutan banjir besar yang melanda Lembah Klang termasuk kawasan itu pada penghujung tahun lalu.

“Saya sudah menetap di kawasan ini sejak tahun 90 an dan pemilik asal tanah Carlton Holiday membenarkan saya untuk membuat parking bagaimanapun selepas 2012 diambil alih oleh Atrium, kebenaran itu ditarik balik.

“Silap saya kerana tidak memaklumkan atau menghantar surat kepada DBKL untuk membina benteng berkenaan.

“Ia dibuat kerana permintaan Persatuan Penduduk Flat Taman Pantai Dalam yang bimbang melihat hakisan tanah yang keluar dari tanah pemaju itu dan menghalang lalu lintas kawasan berkenaan.

“Kos binaan itu lebih RM50,000 disumbangkan bagi membantu isu hakisan dan banjir kilat kawasan itu,” katanya kepada Wacanakini.com.

Pengusaha Restoran Anis Putri, Rozita (kiri sekali) bersama Toqqi dan wakil DBKL sedang teliti surat rayuan tangguh roboh.

Turut hadir Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan, Pengerusi Persatuan Penjaja Pasar Borang Selayang, Mohamad Pandu Insani Yahya, Ahli Jawatankuasa MPP Sub Son Lima Lembah Pantai Kamarulzaman dan Pengerusi Persatuan Penduduk Flat Taman Pantai Dalam, Mohd Suhaimi Che Him.

Sementara itu, Mohd Suhaimi mengucapkan terima kasih terhadap keprihatinan DBKL yang mendengar luahan rakyat.

“Kami berharap benteng ini kekal kerana ia membantu penempatan rakyat tidak terjejas dek lumpur banjir setiap kali hujan.

“Benteng ini tidak menjejaskan tapak asal pemaju, jika pemaju ada rancangan pembangunan mungkin boleh dicantikkan dan kukuhkan terlebih dahulu kawasan ini bagi mengelakkan hakisan tanah,” katanya.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases