spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gagal ke Piala Dunia 2022, Mancini masih diharapkan kekal bersama

- Advertisement -spot_img

KUALA LUMPUR : Roberto Mancini selaku pengendali Itali gagal melayakkan dirinya ke Piala Dunia 2022.

Walaupun gagal, kedudukan juara Euro 2020 itu tetap dipertahankan Presiden Persekutuan Bola Sepak Itali (FIGC), Gabriele Gracias.


Pasukan Azzurri itu rebah 0-1 kepada Macedonia Utara dalam perlawanan separuh akhir play-off kelayakan di Palermo, awal pagi tadi, secara tidak langsung menamatkan harapan mereka untuk meraih tempat dalam kejohanan di Qatar berkenaan hujung tahun ini.


Setelah gagal lolos ke Piala Dunia 2018 di Rusia, maka Itali tidak akan beraksi dalam dua edisi berturut-turut buat kali pertama dalam sejarah mereka.


Mancini yang mengetuai pasukan itu mengharungi rekod tanpa kalah 37 perlawanan termasuk kejayaan Euro 2020, Gravina percaya bekas pengendali Manchester City dan Inter tersebut masih merupakan individu yang tepat untuk memikul amanah tersebut.


“Saya harap Mancini akan terus bersama kami. Dia mempunyai komitmen terhadap projek ini,” kata Gravina kepada Rai Sport.


“Seperti semua warga Itali yang lain, saya berharap dia akan menelan kegagalan ini dan kekal menerajui projek kami. Saya masih bertenaga.


“Saya minta maaf, seperti juga peminat, saya benar-benar kesal. Kegembiraan hebat musim panas sebelum ini tidak bertahan lama dan kekalahan ini menjadi kepahitan terbesar buat kami. Kami tidak sangka.


“Mereka hebat dan akan terus begitu. Beberapa bulan lalu mereka memberikan negara kita satu impian yang luar biasa. Namun, kekalahan malam ini membuatkan kami mengerti bahawa ada sesuatu yang perlu kami lakukan.


Gravina pernah meminta perlawanan Serie A sebelum ini ditangguhkan supaya dapat memberi lebih banyak masa kepada Itali untuk membuat persiapan bagi perlawanan itu tetapi permintaannya ditolak oleh penganjur liga.


“Saya berasa kasihan kerana pemain hanya sempat bertemu sehari untuk persiapan perlawanan. Ia tidak membantu, tetapi saya tidak mahu menimbulkan kontroversi,” tambahnya.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases