spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

UMNO tumpukan pengundi muda? – Bung Moktar.

- Advertisement -spot_img

KUALA LUMPUR: Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, setiap parti yang bertanding dalam perlu memgambil beberapa inisiatif dengan mengetahui suara bakal pengundi mereka melalui ambil tahu cita rasa dan luahan pandangan yang dilontarkan demi kebaikan bersama.

Justeru itu, UMNO dan Barisan Nasional (BN) akan melakukan beberapa pendekatan baharu bagi mendekati 5.8 juta golongan berusia 18 hingga 21 tahun yang berdaftar sebagai pengundi secara automatik bermula pertengahan Disember tahun lepas.

“Kita perlu memberikan perhatian khusus untuk golongan ini (pengundi muda) kita tidak boleh membiarkan seolah-olah kita tidak mengambil apa-apa langkah dan pendekatan.

Pengundi Muda: Sumber Berita Harian.

“Ini kerana bukan mudah memikat hati golongan ini kerana sebahagian besar daripada mereka tidak berminat dengan politik,” katanya ketika ditemui media selepas mengadakan perjumpaan bersama kepimpinan UMNO bahagian Labuan dekat sini baru-baru ini.

Menurut Bung yang juga Ketua UMNO Sabah golongan pengundi dalam usia tersebut sudah tentu ianya satu pengalaman baharu yang kebanyakanya remaja lepasan sekolah kerana mereka masih belum terdedah secara meluas mengenai konsep kenegaraan politik dan mengundi.

“Sebagai pemimpin akar umbi pertama sekali kita perlu memberikan penerangan dan pendedahan awal secukupnya kepada pengundi pertama kali ini supaya mereka memahai serta mengetuhai pentingnya setiap undi dalam membina negara” katanya.

Justeru menurut Bung Moktar yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah, dasar-dasar sedia ada dalam parti dan pendekatan-pendekatan baharu kempen untuk golongan pengundi ini ,juga perlu berbeza dengan mengikut corak pemikiran mereka termasuklah penggunaan media sosial

“Kita tidak boleh guna cara lama atau lapuk kerana genarasi alpha dan beta ini cukup lain kerana pendedahan teknologi serta gaya hidup terkini yang mereka tempuhi selama ini,” katanya.
Beliau berkata dalam lanskap politik hari ini perkembangan platfrom media sosial, budaya politik matang amat penting diterapkan kepada golongan pengundi pertama kali ini.

Menurut Bung lagi amanah untuk mendekati dan memikat hati golongan pengundi 18 tahun ini bukan semata- mata terletak di bahu pergerakan pemuda atau Puteri Umno namun ianya menjadi tanggungjawab semua pemimpin akar umbi.

“Walaupun kita melalui pendekatan baharu namun pendekatan turun padang perlu juga dilakukan oleh Pergerakan Pemuda dan Puteri dengan mempelbagai program yang selari dengan minat golongan pengundi 18 bagi memenuhi aspirasi golongan ini.”

Akhir sekali, Bung Moktar turut melahirkan keyakinan, dengan pendekatan yang sesuai dan mesra kepada golongan pengundi 18 ini sudah tentu mereka akan terus memberikan sokongan terhadap apa juga dasar dan program kerajaan demi masa depan mereka agar lebih terjamin. 

Sumber UMNO Online.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases