spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

UPSI Laksana Aktiviti Go Green@Pulau Tiga, Kuala Penyu

- Advertisement -spot_img

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)  menerusi enam kolej kediaman komited menjayakan projek Go Green@Pulau Tiga, Kuala Penyu, Sabah baru-baru ini.

Naib Canselor, Prof Datuk Dr Md Amin Md Taff menyifatkan program seumpamanya dapat memupuk rasa kecintaan warga kampus terhadap alam sekitar.

Menerusi projek yang diketuai oleh Dr. Frederick Josue @ Mohd Fadhil Abdullah, peserta menanam sebanyak 150 pokok bakau, 10 pokok penaga dan pokok ketapang ditanam di kawasan Pulau Tiga, Kuala Penyu, Sabah.

Peserta bersama anak-anak benih pokok yang bersedia untuk ditanam.

Beliau berkata  salah satu aktiviti yang dijalankan di dalam program CSR (Corporate Social Responsibility) oleh UPSI dengan kerjasama Pasukan Ranger Taman-Taman Sabah itu adalah menanam pokok bagi memastikan hubungan libatsama komuniti dan tanggungjawab sosial diperkukuh.

Lebih menarik, katanya,  aktiviti berkenaan disertai oleh empat pelajar antarabangsa UPSI dari China, Jordan dan Indonesia selain melibatkan gabungan enam kolej yang terdiri daripada Kolej Awang Had Salleh, Kolej Harun Aminurrashid, Kolej Ungku Omar, Kolej Za’ba, Kolej Aminuddin Baki , Unit Kediaman Luar Kampus serta Pusat Antarabangsa dan Mobiliti (IMC).

Peserta gembira dapat melaksanakan program Go Green@Pulau Tiga, Kuala Penyu, Sabah

Katanya, aktiviti  itu dipilih menjadi salah satu aktiviti daripada enam  hari keseluruhan program,  mampu memberikan pengetahuan terhadap penjagaan dan kelangsungan alam sekitar kepada pelajar UPSI.

Menurut beliau aktiviti  yang dijalankan itu juga dapat memberi kesedaran dalam kalangan pelajar UPSI untuk terus memulihara dan memelihara alam sekitar serta pendedahan akan kepentingan habitat paya bakau dan pokok tumbuhan sekitar pulau.

- Advertisement -spot_img

Covid

Malaysia covid cases